Varför är det viktigt med ett rengjort och städat kontor?

Det finns många skäl till att ha en fräsch och hygienisk arbetsplats. Det skapar trivsel för de anställda och är välkomnande för kunderna. Lika självklart som att duscha innan jobbet.

Om du har erfarenhet från krogbranschen eller sjukvården så vet du. Handhygien är A och O. Det finns inga ursäkter för att slarva med rengöring eller med hur du är klädd. Hårnät, kortärmade tröjor och inga ringar på fingrarna är några av reglerna. Men visst kan det vara frestande att fuska ibland. Å andra sidan så är nog rutiner som sitter i ryggmärgen något som vi alla kan leva med, utan knot.

Gemensamma principer

En arbetsplats kan precis som ett hem kännas välkomnande eller avskräckande. Vem vill kliva in i en lägenhet som luktar instängt och där det ligger gamla pizzakartonger på golvet? De allra flesta förväntar sig en fräsch miljö där var sak är på sin plats. Inte minst på moderna s som är öppna och som ibland inte ens har personliga skrivbord till var och en. Därför är det mycket viktigt att enas kring en policy för hygien och lokalvård. Visst kan den behöva uppdateras då och då, och kanske skärpas när vinterkräksjukan drar fram, eller smittsamma virus är i omlopp.

Prata om städningen

Alla har nog sett de arga lapparna i företagets pentry eller förråd. “Din mamma jobbar inte här” är en känd variant. Tanken är förstås att alla ska hjälpas åt att hålla den standard man kommit överens om. På en del håll gör man detta till en tävling mellan grupper eller avdelningar. Att sköta diskning, inköp av kaffe eller hålla i fikakassan. Det fungerar för vissa att känna den pressen och kanske till och med se fram emot en belöning. Det blir också ett mera lustfyllt sätt att hålla frågan levande om hur standarden på städning och hygien hålls.

Som en date

På ställen där kunder kommer in, styrelsemöten hålls eller där beslutsfattare av olika slag ibland dyker upp, blir det en naturlig skärpning. Då dukas det fram färsk frukt eller nybakat till kaffet. Det behöver inte vara fjäskigt eller fel, tvärtom bara ett litet avsteg från vardagen. Ungefär som lördagsgodis hemma. Att investera i goda relationer till viktiga grupper kopplas inte alltid ihop med rengöringen, men det hänger faktiskt ihop. Undvik fiaskon som att direktörerna efter det lyckade mötet och det goda fikat, möts av en ofräsch toalett eller skräpig korridor. Läs mer här om kontorsstädning: https://www.stockholmkontorsstädning.se

25 Apr 2020

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.