Välja rätt rengöringsmedel

Det finns en hel del olika slags rengöringsmedel som passar för olika behov. Här tar vi upp de vanligaste som kan behövas. Vi tar även upp hur man kan tvätta bort fläckar och vad som är bäst vid olika slags fläckar och spill.

Avkalkning – här behöver man ett basiskt rengöringsmedel. Det brukar bli kalkavlagringar kring kranar och alla ställen där man hanterar mycket vatten som vid diskbänkar och i badrummen vid handfat och duschkabiner eller i badkar. Vim är ett basiskt rengöringsmedel som lätt tar upp kalkavlagringar. Däremot är det inte bra att använda rengöringsmedel med kemikalier. Därför rekommenderas att använda vanlig miljövänlig såpa. Torkar man kring kranar varje vecka behöver man inte starka kemikalier. Då räcker det med att ta en tom sprutflaska och hälla i vanligt vatten och några droppar av såpan och spruta på kalkavlagringen och sedan torka bort fläcken med en ren trasa.

Dammtorkning – lättast är det att använda en dammvippa som är statisk. Den drar till sig dammet. Lättast är det att torka lampor med dammvippan. Den passar också bra att rengöra elektriska maskiner och skärmar till datorn och TV:n. Eller så använder man en mikrotrasa som på samma sätt drar till sig dammet på skärmen och tar bort dammet som samlar sig på elektriska apparater. Vill man inte använda en dammvippa eller en mikrotrasa, kan man anvädna en vanlig blandning med vatten + såpa och torka rent dammiga ställen hemma med en vanlig ren trasa.

Rengöra skärmar – det bästa är att använda dukar som man brukar använda till glasögon och spruta på rengöringsmedel avsedda för skärmar. Här bör man inte använda vatten då det lägger sig på skärmen med vatten. Använd endast rengöringsmedel för skärmar eller en torr trasa.

I köket

I köket går det alldeles utmärkt att endast använda diskmedel. Blanda på samma sätt en tom sprutflaska med vatten och diskmedel. Spruta sedan på fläckarna eller dammet i köket med vatten + diskmedlet, använd sedan en vanlig ren trasa till att få bort alla fläckar och smuts.

På fönster kan du använda diskmedel eller såpa. Det som är viktigt med fönster är att sedan använda en riktig fönsterskrapa. Den tar bort vattenavlagringar som kan sätta sig på fönster.

I badrummet

I badrummet går det alldels utmärkt att använda vatten + såpablandningen om du rengör badrummet regelbundet. I toastolen kan du även använda koncentrerad såpa. Låt det ligga en stund innan du borstar rent i toastolen. Spruta sedan med såpablandningen på toaringen och rengör hela stolen noggrant.

På golvet

Här kan du använda såpablandning om du har golv av trä. Den ska inte användas på linoleummatta. Här bör du använda rengöringsmedel som enkom är gjort för linoleummatta. Du kan även använda såpablandningen på klinker. Använd då en vanlig golvmopp för att rengöra golvet.

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.