Så hittar du miljövänliga rengöringsmedel

Med rengöringsmedel är det nästan som med livsmedel. Hur kommer det sig? Jo, säg att du vill hitta livsmedel som inte innehåller konstiga kemikalier som man kan tycka inte ska finnas där. I en god Snickers, innehåller den mycket mer än bara mjölkchoklad, kolasås, nougat och jordnötter. Där hittar du även skummjölk, sojalecitin, artificiell smaksättare, palmolja, skummjölk, laktos, hydrogenerad sojabönsolja, salt och äggvita.

Ballerinakexen som så många barn och ungdomar gillar innehåller till exempel:nougatfyllning av socker, härdat kokosfett, vasslepulver, hasselnötter fettreducerat kakaopulver, sojalecitin, socker, vegetabilisk olja såsom solrosolja, sheaolja och kokosolja, fettreducerat kakaopulver, bakpulver såsom hjorthornssalt och natriumbikarbonat, invertsocker, salt, och vanillin.

Jämför det med hemmagjorda kakor; som innehåller äggvita, socker, vetemjöl, kokosflingor, lite salt och hasselnötter. Eller chokladgodis med jordnötter som enbart innehåller smält mjölkchoklad och jordnötter.

Rengöringsmedel bör ha kort innehållslista

Det är alltså skillnad på livsmedel med många olika kemikalier. Ju längre innehållslista, desto sämre är det för din hälsa. Och tvärtom. Ju kortare, färre ingredienser, desto bättre för din hälsa.

På samma sätt är det med rengöringsmedel. Ju längre innehållsförpackning med olika kemikalier desto sämre är det för miljön. Ett rengöringsmedel som ínte har någon lång innehållsförteckning är till exempel Grumme grön såpa.

Så här ser innehållslistan ut för Grumme såpa:

Aqua
Potassium Tallate
Potassium Carbonate
Sodium Sulfate
Parfum
Color

Detta innehåller Grumme diskmedel:

Aqua
Sodium Laureth Sulfate
Cocoyl Methyl Glucamide
Alcohol
Cocoamiodopropylbetaine
Sodium Chloride
Lactic acid
Potassium Sorbate
Parfum
CI 47005
CI 15985
CI 42090

14 Feb 2019

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.