Konsten att hålla rent

Hur går det till när man städar en trappa och vilka är det som arbetar inom det området? Vad ska man tänka på när man utför trappstädningen? Här är tips och information för alla som vill veta.

Om man bor i ett flerfamiljshus och har någon som utför trappstädningen, händer det ofta att man får en lite speciell relation till den personen. Och som städare kan man gärna se att det finns tre typer av interaktion mellan de boende och städaren. Det finns de som nästan klättrar på väggarna för att inte störa eller smutsa ner igen. De som nonchalant kliver rakt i vägen och kanske till och med försvårar arbetet. Samt de som vill hjälpa till eller som stannar för att prata med städaren, som ju inte har någon annanstans att ta vägen under städningen. De flesta inom yrket brukar uppskatta ett mellanting av de tre. Det vill säga någon som inte är i vägen, inte stör eller vill hjälpa till. Men som samtidigt inte gör allt för stort väsen av att inte vara i vägen. På det sättet kan arbetet utföras snabbast och smidigast. Och trapphuset blir allra renast.

Arbeta på rutin

För att utföra arbetet med trappstädning så fort som möjligt brukar man använda sig av en enkel rutin. Normalt ska man sopa eller dammsuga en yta. Efter det våttorkas den. Men för att det ska gå så snabbt som möjligt så använder man sig av en svabb med avtagbar trasa. Denna del väter man ner innan man går upp för trappan. Är det en lång trappa så kan man använda sig av flera stycken som man med jämna mellanrum lägger ifrån sig. På vägen ner använder man sedan svabben som både sopborste och svabb. När den blir för smutsig så byter man till nästa trasa. Trasorna förvaras i en liten väska eller påse som man har på ryggen eller runt midjan. Och på det viset går städningen snabbt och enkelt.

Yrket som städare

Trappstädning utförs antingen av husets egen personal eller av en städfirma. De som arbetar på städfirman kan ha det som sitt yrke på lång sikt. Eller så är det ett arbete som man har en kortare tid eller som komplement till något annat. Det kan vara ett annat jobb, studier, föräldraledighet eller liknande. Viktigt är bara att man har det rätta handlaget och fysiken för att utföra städningen. Inte alla passar inom yrket.

16 Sep 2020

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.