Ingår fönsterputs i vanlig hemstädning?

Det brukar sällan ingå fönsterputs i de vanligaste hemstädning som man brukar anlita städbolag att utföra. I hemstädning på Lidingö, till exempel ingår det fönsterputs i en första storstädning som man alltid brukar inleda hemstädningar som man anlitar, men inte i den ordinarie hemstädning som man sedan utför en gång i veckan, eller månaden.

Behöver man en regelbunden hemstädning, till exempel på Lidingö, ingår det alltid dammsugning av golv, dammsugning av möbler, och rengöring av möblerna, man tar bort fläckar på dörrar, golvlister, speglar och tömmer papperskorgar, dammtorkar tavlor och fönsterbrädor. I köekt rengöra man disk- och arbetsbänk, spis, köksfläkt och torkar utvändigt på kyl och frys. I badrummet ingår att de rengör handfat, badkar eller duschkabin, toaletten och tvättmaskinen på utsidan. Finns det några fläckar på badrumsskåpet tar man bort dem.

Inleder med en storstädning plus utvärdering

Alla hemstädningar som brukar göras på Lidingö, börjar oftast med en storstädning av hela bostaden. Då brukar man rengöra fönster, fönsterbrädor, rengöring av element och rör. Man brukar rengöra badrumsskåp, alla kökslådor och köksskåp på utsidan. Man brukar till och med rengöra även kaklet på väggarna, belysningsarmatur, ugn, plåt och galler och till och med invändigt i diskmaskinen. Vissa städbolag erbjuder till och med fler tjänster än bara hemstädning. De kan även erbjuda tjänster som tvätt och strykning av kläder , gardiner, sängkläder och att vattna blommor. Allt detta ingår i Rut-avdraget.

Få ner priset med hjälp av Rut

Med Rut-avdraget kan man få ner alla kostnader som har med tjänster som utförts i hemmet. Till det kan det ingå tjänster som att arbeta med trädgården, dock inte att arbeta med marksten, eller byggen av altaner. Ska man bygga något i bostaden, går det på Rot-avdraget istället. Både Rut-advraget och Rot-avdraget ger möjlighet till avdrag på inkomstskatten på som mest 50.000 kronor per år och per person, eller som mest 30 procent av arbetskostnaden.

Många företag göra avdraget direkt

Numera kan de flesta få göra avdrag åt sina kunder direkt, så att de slipper se det ursprungliga priset. Det gör att det blir mycket enklare för privatpersoner som anltiar en sådan hemstädning på Lidingö, om de slipper byråkratin med ansökningar om att få göra avdrag på Rut-avdraget och först betala, för att sedan få tillbaka pengarna som man har lagt ut. Om företagen för avdragen direkt för sina kunder, så har företaget gjort jobbet åt dem. Dessutom har de flesta kunderna rätt att göra avdraget för sin hushållsnära tjänst.

14 Dec 2019

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.