Hur städar man en markis?

Nu när det är dags för att ta ner sin markis, och kanske låta den ligga i sin kassett i förrådet, kan man vilja rengöra den innan det är dags för den att ta semester. När man sedan tar fram den nästa år, så är den lika ren och fräsch som när man köpte den. Därför kan det vara en bra idé att rengöra den ordentligt innan man tar undan den. Så här kan man göra.

Använd en stege, en liten hink med vatten plus mögeltvätt en vattenslang och en borste eller mjuk svamp med långt skaft. När du ska rengöra markisen, så rullar man ut den så långt det går, så att man kan rengöra så stor del av markisen som det går.

  1. Rulla ut markisen, och inspektera markisen så att den är hel.
  2. Ta borsten eller svampen med långt skaft och doppa i hinken med vatten och mögeltvätt.
  3. Ta med jämna och lätta tag med borsten, eller svampen med långt skaft och tvätta både undersida och ovansida på markisen.
  4. Låt markisen torka medan den är helt utdragen.
  5. Rulla tillbaka den rena markisen i sin kassett.

Om markisen är mycket smutsig, kan man återupprepa proceduren fler gånger. Man gör så, tills markisen är helt ren. Sedan låter man den torka.

Hitta nya markiser i Stockholm

Var får man tag i ny markis i Stockholm?

Skulle markisen vara riktigt sönder, är det ingen idé att laga den. Då är det lika bra att köpa en ny markis. Man kan gott och väl beställa en markis på nätet. Googla då "markis Stockholm" så att du hittar en markishandlare i Stockholm om det är där du behöver markisen. Det är mycket viktigt att du får exakta mått när du beställer din markis via en e-handel. Vill man inte beställa den via en e-handel kan man besöka en fysisk butik. Då kanske man vill se hur markiserna ser ut  och inte bara via en bild på nätet. 

Få markisen monterad av handlaren

En del markishandlare erbjuder kostnadsfri montering, eller så vill de ha en liten slant för att se till så att markisen monteras på rätt sätt. Ibland kan det faktistk vara värt pengarna att de både levererar markisen och ser till så att den monteras på rätt sätt. Särskilt om det är en stor markis som kanske ska vara invid altan eller en större markis som ska täcka en hel balkong. Då är det bäst om man kan få markisen monterad av proffsen.

17 Oct 2019

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.