Hur fungerar det med hemstädning som tjänst?

Har du funderat på att beställa hemstädning? Det är ibland svårt att veta vad som gäller när någon ska arbeta i ditt hem. Här kommer lite råd och tips!

Hemstädning är inget nytt fenomen. I många hundra år har vi kunnat anlita någon annan person för att rengöra våra hem. Under denna tid har städning som tjänst förändrats mycket. Där man förut hade personer som faktiskt bodde i ens hushåll och hade städning som huvuduppgift har vi nu professionella företag vars anställda kommer och tar hand om städning enligt överenskommelse. För dig som aldrig tidigare har haft tjänster på detta sätt kan det vara intressant att få en förhandsinformation om hur allt är tänkt att fungera och vilka moment som brukar ingå. Som vid alla avtal där någon ska arbeta i din bostad finns det saker att gå igenom - access, vad som ska utföras, vilka tider som gäller, ansvarsförsäkring, betalning och en del annat. Hemstädning kan vara en tjänst som tillåter dig att stressa ner oerhört och som lyfter en del bekymmer från ditt huvud - om det sköts rätt!

Vad du bör tänka på innan du anlitar ett städföretag

För att du som kund ska kunna känna dig trygg med att ett företag får tillgång till ditt hem när du kanske inte själv är där bör du kontrollera att företaget är seriöst och kvalificerat. Det finns flera olika behörigheter ett företag i städbranschen kan ha. Ur bådas synvinkel är det viktigt att de åtminstone har exempelvis SFRO och därmed är ett auktoriserat städföretag. När du sedan början fundera på vilket företag du ska välja ska du be att få in offerter från flera olika ställen. Företagen vill då ha uppgifter om saker som bostadsyta, antal våtutrymmen och hur många gånger per vecka, månad eller rentav år du önskar få hyra tjänsten. Frågan om nyckelkvittens ska också tas upp.

Kostnader och RUT-avdrag

Att använda tjänsten hemstädning ger dig rätt till ett så kallat RUT-avdrag. Du kan använda tjänster för upp till 25000 kronor om året och få avdrag, vanligen avräknat direkt på din faktura. Är du över 65 år ökar den summan till den dubbla, alltså 50000 kronor. När det är dags för deklaration ses summorna över och stäms av, så att inte gränsen överskrids. Den kostnad du betalar är beroende på vad du önskar ska ingå i tjänsten, frekvens och hur stor din bostad är. Du kanske exempelvis vill få tvätt struken, men tycker att avtorkning av lister kan ske mer sällan än vid varje tillfälle. Se vad företaget erbjuder och se också sedan till att detta skrivs in i ert avtal.

23 Dec 2019

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.