Dags att dra till Stockholm?

Du har fått ett jobb eller ska börja plugga. För många innebär detta livets första flytt, ofta till en större stad. Vad ska man tänka på? Hur funkar det med boende och vad kommer det att kosta?

Till att börja med; var inte rädd för att drömma och planera. Detta gäller både din karriär och ditt vardagsliv. Att sikta mot stjärnorna kan sluta i trädtopparna, eller hur? Det är inget fel med det. Samtidigt bör du vara lite realistisk. Det är tufft att komma rätt på en ny ort. Sprid ordet, berätta i olika kanaler vem du är och vad du behöver, ta kontakt med gamla bekanta och släktingar, annonsera dina önskemål och ge dig iväg till din nya hemort och promenera runt, eller cykla.

Pengar är inte allt

Visst är det lätt att tänka “om jag bara haft ett par miljoner hade jag köpt en etta på St Eriksplan”. Det kan absolut fungera, men är ofta inget realistiskt alternativ. Se på dig själv som världens bästa inneboende eller medlem av ett kollektiv istället. Självklart har du ställt dig i kö till studentboenden för Stockholms eller Uppsala universitet, men var öppen för alternativa lösningar. Det är ingen skam att hyra in sig i gillestugan hos en moster i Södertälje eller bo fyra trappor upp utan hiss hos en kusin i Aspudden.

Ett fräscht trapphus

Ha rimliga förväntningar och kom ihåg att alla måste börja någonstans. Det kanske innebär att du hamnar längst ut på tunnelbanelinjen, men ge inte upp dina långsiktiga mål om ett lyxigare boende. Om du har en stadig inkomst kan du prata med banken om ett lån. Att köpa en bostadsrätt brukar vara en affär som man vinner på i längden. Oavsett vilken typ av boende det gäller så finns det saker du bör kolla upp; inte enbart de uppenbara sakerna såsom hyra, utan även hur huset sköts. Hur funkar t.ex. trappstädningen? Trappstädning kan verka som en liten grej, men att komma hem till ett rent och fräscht trapphus gör stor skillnad för ditt humör - och så klart för husets hygien. Vid flytt bör du vara beredd på att du kanske inte kan ta alla dina saker med dig. Vilka möbler och prylar känns viktigast för din trivsel? Det är vanligt att ställa bohag i ett förråd i ett par år. Det blir ett kärt återseende den dagen du får plats för din soffa, ditt skrivbord eller affischerna från tonårsrummet.

7 Jul 2020

Om sidan

Den här sidan handlar om städning, om städredskap och rengöringsmedel. Här avhandlar vi städtekniker, vilka slags städredskap som är bäst. Vilka slags rengöringsmedel som passar till olika slags fläckar. Hur man hittar rätt i städbranschen och hur man kan få en hemstädning som fungerar.